بایدها و نبایدهای عمل لیزیک
اگر تصمیم به انجام عمل لیزیک دارید، بهتر است با بایدها و نبایدهای عمل لیزیک آشنا باشید.
نکات زیر میتواند اطلاعات شما را در مورد مراقبتهای قبل و بعد از عمل لیزیک افزایش دهد. با لوناتو همراه باشید.
چه افرادی مناسب انجام عمل لیزیک هستند؟
افرادی که سن مناسب برای عمل داشته و دچار بیماریهای جسمی و چشمی که باعث عدم پاسخ مناسب به درمان شود، نباشند، فرد مناسبی برای لیزیک هستند، از طرف دیگر فرد باید بافت قرنیه مناسبی برای عمل موفق داشته باشند.
سن مناسب برای آقایان 21 سال تمام و خانمها 19 سال تمام است، به شرط اینکه به مدت یک سال نمره چشم آنها تغیر نکرده باشد دوم اینکه بیماری جسمی موثر در نتیجه عمل یا احتما ایجاد ضایعه و عفونت بعد از عمل و یا بیماریهای چشمی دیگری نداشته باشد که تشخیص آن با پزشک است.
در توپوگرافی (عکسبرداری مخصوص از قسمت قدامی چشم) پارامترهای موجود در عکس نظیر ضخامت قرنیه،، شعاع انحنا، یکنواختی سطح قرنیه و ... برای عمل مناسب تشخیص داده شود.
آیا وارد شدن آب به داخل چشم پس از انجام لیزیک خطرناک است؟
در صورتی که آب تمیز بوده و آلودگی نداشته باشد اشکالی ندارد، 24 ساعت اول بهتر است صورت شسته نشود تا آبی وارد چشم نشود.
آیا تاری دید به ویژه در کارهای نزدیک مثل مطالعه بعد از جراحی طبیعی است یا اینکه عمل ناموفق بوده است؟
این تاری دید طبیعی است و به علت ورم قرنیه ناشی از عمل به وجود می آید، هرچه نمره چشم بیشتر باشد ممکن است رفع تاری دید بیشتر طول بکشد اما در نهایت برطرف می شود.
آیا عصبانیت شدید یا گریه بعد از جراحی خطرناک است؟
خیر، ممکن است باعث تحریک و ناراحتی از قبیل سوزش، اشک ریزش و یا درد موقت چشم شود اما خطری بیمار را تهدید نمی کند.
آیا حتما لازم است پس از لیزیک همه جا و همیشه عینک آفتابی استفاده شود؟
هر کجا چشم در معرض نور آفتاب یا نورهای شدید مثل پروژکتور یا لامپ های هالوژن قرار می گیرد، برای جلوگیری از تحریک چشم و ایجاد درد و ناراحتی لازم است از عینک آفتابی استفاده شود.
آیا این گفته صحیح است که فردی با سابقه جراحی لیزیک چنانچه به کوهنوردی رفته و به ارتفاعات صعود کند، دچار افت دید می شود؟
اصولا کوهنوردی اشکال ندارد، چرا که عینک آفتابی مناسب برای جلوگیری از ورود رفلکسهای نوری و خیره شدن و ناراحتی چشم لازم است.
آیا فصل خاصی برای این عمل مناسبتر است؟
در راستای معرفی بایدها و نبایدهای عمل لیزیک باید بدانید که عمل لیزیک را در تمام فصول سال می توان انجام داد و سرما و گرما دخالتی در این عمل نخواهد داشت.
چند روز پس از جراحی لیزیک، استراحت ضروری است؟
معمولا تا وقتی که لنز پانسمان روی چشم است، استراحت لازم است، پس از ترمیم اپی تلیوم و برداشتن لنز و راحتی چشم می توان فعالیت کاری را شروع کرد، شفاف شدن دید بستگی به میزان نمره چشم و مقدار اصلاح دارد، نمره های بیشتر تاری دید بیشتر و طولانی تری می دهند و در صورت تورم بیشتر قرنیه، نیاز به استراحت بیشتری وجود دارد.
فردی که دچار ضعف بینایی است و به ویژه اگر دچار نزدیک بینی باشد، چنانچه دائما عینک بزند یا اصلا عینک استفاده نکند، آیا تاثیری برای چشم او خواهد داشت؟
اصولا مقدار نمره ژنتیکی است و استفاده از عینک برای ایجاد دید مناسب، بهتر و راحت تر است، وجوب آن در کودکان بسته به نمره چشم و اینکه زمینه ایجاد تنبلی چشم دارد یا نه مهم است و از طرف پزشک توصیه های لازم انجام می شود به خصوص در نمره های بالا، دوربینی و آستیگماتیسم و وقتی اختلاف نمره شدید بین دو چشم باشد.
آیا حضور در محیط های شلوغ و پر از سر و صدا برای بیمار لیزیک شده خطر و ضرری دارد؟
هیچکس از چنین محیطهایی خوشش نمی آید ولی برای چشم لیزر شده خطر و ضرری ندارد. اما بر اساس بایدها و نبایدهای عمل لیزیک بهتر است یکی دو روز استراحت کنید.
آیا گریه تاثیری بر نتیجه جراحی و دید نهایی حاصل از لیزیک دارد؟
این امر تاثیری بر نتیجه عمل ندارد و باعث تحریک و ناراحتی چشم نمی شود.
آیا پس از لیزیک می توان جراحیهای ترمیمی دندان، کشیدن آن و یا تزریق در نواحی دندانها انجام داد؟
این گونه اعمال تاثیری بر عمل ندارد.
آیا افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند می توانند تحت عمل لیزیک قرار بگیرند؟
در بیماران دیابتی به علت اینکه اصولا ترمیم بافتها دچار تاخیر می شود و نیز شانس ابتلا به عفونت بیشتر می شود با احتیاط کامل و پس از کنترل قند خون و اجازه پزشک معالج می توان لیزیک انجام داد ولی به ریسک آن نمی ارزد.
اطلاعات کلی در مورد عمل لیزیک
- عمل لیزیک از جمله رایجترین عملها در چشم پزشکی است. فقط در انگلستان سالانه ۱۵ هزار نفر تحت عمل لیزیک قرار میگیرند.
- عمل لیزیک از جمله عملهای با نرخ موفقیت بالا و ایمن است.
- هر فردی میتواند عمل لیزیک را انجام دهد. البته در مورد افراد مسن، ۷۰-۸۰ سال، به علت افزایش خطر ابتلا به آب مروارید، انجام جراحی لیزر توصیه نمیشود.
- عمل لیزیک برای درمان انواع عیوب انکساری از جمله دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم بکار میرود.
- دوره نقاهت و ریکاوری پس از عمل لیزیک بسیار کوتاه است و چشم بلافاصله پس از عمل، شروع به ترمیم خود میکند.
- عمل لیزیک روی هر چشم به طور جداگانه و البته به سرعت انجام میشود. برای هر چشم، کمتر از۱۰ دقیقه زمان نیاز خواهد بود.
- برخلاف باور عموم، لیزری که حین عمل لیزیک استفاده میشود باعث سوختن چشم و پوست اطراف آن نمیشود. این لیزر از نوع لیزر سرد است.
- معمولاً بیماران طی ۲۴ ساعت پس از عمل لیزیک، نشانههای بهبودی را مشاهده میکنند.
- حین عمل لیزیک از قطرههای بیحسی استفاده میشود تا تجربه بدون درد برای بیمار رقم بخورد. تنها مقداری فشار حین ایجاد برش در قرنیه ممکن است احساس شود. پس از اتمام عمل نیز ممکن است بعضی افراد تا چند ساعت اول احساس ناخوشایندی مانند وجود شن ریزه در چشم داشته باشند.
- از آنجا که عمل لیزیک در سطح قرنیه انجام میشود معمولاً عوارض جانبی خاصی ندارد و نمیتواند باعث نابینایی شود. عمل لیزیک از دهه ۸۰ میلادی در آمریکا آغاز شده و تاکنون میلیونها نفر تحت درمان قرار گرفتهاند اما هیچ گونه عارضه جانبی بلند مدت پس از آن تاکنون گزارش نشده است.
- اگرچه بعد از عمل لیزیک فرد دیگر نیازی به استفاده از عینک یا لنز نخواهد داشت اما این به معنی بینیازی وی به عینک در آینده دور نخواهد بود. به عبارت دیگر، با افزایش سن و پیری ممکن است تغییراتی در چشم ایجاد شود که فرد مجدداً نیاز به عینک پیدا کند.
انجام عمل لیزیک برای افرادی که مبتلا به خشکی چشم مزمن و بیماریهای قرنیه مانند کراتوکونوس هستند، توصیه نمیشود.
سوالات رایج در مورد بایدها و نبایدهای عمل لیزیک
از آنجا که عمل لیزیک در سطح قرنیه انجام میشود معمولاً عوارض جانبی خاصی ندارد و نمیتواند باعث نابینایی شود. عمل لیزیک از دهه ۸۰ میلادی در آمریکا آغاز شده و تاکنون میلیونها نفر تحت درمان قرار گرفتهاند اما هیچ گونه عارضه جانبی بلند مدت پس از آن تاکنون گزارش نشده است.
برخلاف باور عموم، لیزری که حین عمل لیزیک استفاده میشود باعث سوختن چشم و پوست اطراف آن نمیشود. این لیزر از نوع لیزر سرد است.
معمولاً بیماران طی ۲۴ ساعت پس از عمل لیزیک، نشانههای بهبودی را مشاهده میکنند.
انجام عمل لیزیک برای افرادی که مبتلا به خشکی چشم مزمن و بیماریهای قرنیه مانند کراتوکونوس هستند، توصیه نمیشود.
منبع: دکتر محمد میر محمد صادقی و خبرگزاری مهر