عیوب انکساری چیست؟
عیوب انکساری به این معناست که شکل چشمان شما نمیتواند نور مناسب را شکسته کند، به همین خاطر، تصویری که میبینید تار است. اگرچه عیوب انکساری نوعی بیماری چشم نامیده میشوند، اما بیماری نیستند.
بینایی یکی از تواناییهای ذاتی آدمی است. این توانایی ما را قادر میسازد که دنیای اطراف را بشناسیم و فعالیتهای روزمره خود را به راحتی انجام دهیم. به عبارت دیگر اگر انسان توانایی دیدن نداشت، قادر به انجام هیچ کاری نبود. پس باید به مراقبت از چشمها توجه ویژهای داشت. ولی با وجود مراقبتهایی که کم و بیش صورت میگیرد، مشکلات بینایی در دنیای مدرن امروز بسیار شایع است. عوامل ضعف چشم که بیشتر ناشی از شیوه زندگی نادرست است، میتواند علت ژنتیکی نیز داشته باشد و یا ناشی از بیماریهای مزمن که امروزه شایع شده است، باشد.
قبل از آشنایی با عوامل ضعف چشم ابتدا مراحل تشکیل تصویر در یک چشم سالم را توضیح میدهیم:
- اشعه نور از طریق قرنیه وارد چشم میشود.
- قرنیه نور را از طریق مردمک چشم منعکس میکند.
- بخشی از نور منعکس شده از مایع چمبر جلویی چشم عبور میکند.
- سپس از لنزهای داخل کره چشم عبور میکند.
- سپس لنز شکل خود را اصلاح میکند تا شاخص انکساری خود را تغییر دهد. به این حالت تطابق گفته میشود.
- نور توسط لنزها بیشتر شکسته میشود.
- پس از خروج از لنز، اشعههای نور از قسمت زجاجیه در کره چشم عبور میکند.
- در نهایت به شبکیه میرسد.
- لکه زرد روی شبکیه بسیار حساس به نور است و مسئول شفاف دیده شدن اشیاء اطراف است.
- سلولهای اختصاصی شبکیه، نور را به سیگنالهای عصبی تبدیل میکنند. (که قرار است به مغز انتقال یابد.)
- مغز این سیگنالها را دیکد کرده و در نهایت توسط سیستم بینایی انسان درک میشود.
انواع مشکلات چشم
عوامل ضعف چشم میتواند ناشی از عملکرد نادرست قسمتی از چشم باشد.
گاهی این مشکلات ناشی از اعصابی است که سیگنال را میان مغز و چشم منتقل میکند و یا ناشی از نواحی مربوط به بینایی در مغز باشد.
اما ضعف در بینایی اغلب ناشی از انحرافات انکساری در چشم است. به این معنا که قرنیه و یا لنز، نور را به درستی خم (شکست) نمیکند. بنابراین نور نمیتواند به درستی و به صورت شفاف از لنزها عبور کند.
از دیگر عوامل ضعف چشم که کمتر رایج هستند، مشکلات محفظه قدامی چشم و یا زلالیه است که منجر به آسیب عصبی و یا صدمه به شبکیه میشود.
از این رو برآن شدیم عیوب انکساری را بیان کنیم که اصلیترین عوامل ضعف چشم هستند.
عوامل ضعف چشم
عیوب انکساری : نزدیکبینی
نزدیکبینی یا Myopia یکی از رایجترین عیوب انکساری است. به این معنا که چشم بیمار نمیتواند اشیا دور را به طور واضح ببیند و فقط اشیا نزدیک را تشخیص میدهد.
نزدیکبینی به دلیل زیاد بودن تحدب قرنیه و بزرگتر بودن طول کره چشم رخ میدهد. در این حالت نقطه کانونی عدسی روی شبکیه قرار نمیگیرد و در جلوی آن قرار میگیرد. بنابراین تصویر جلوتر تشکیل میشود. از این رو افراد نزدیکبین اجسام نزدیک به خود را شفاف میبینند. این خود میتواند یکی از عوامل ضعف چشم باشد.
خرید لنز طبی از فروشگاه آنلاین عینک و لنز لوناتو
توانایی دید از نزدیک نداشته باشیم
دوربینی یا Hyperopia یک مشکل بینایی است به طوری که اجسام دور از چشم به طور نرمال و اجسام نزدیک به چشم تار دیده میشوند.
دوربینی به دلیل کم بودن تحدب قرنیه و کوچکتر بودن کره چشم نسبت به افراد عادی شکل میگیرد. در این حالت نقطه کانونی عدسی روی شبگیه قرار نمیگیرد و در پشت آن تشکیل میشود.
عیوب انکساری: آستیگماتیسم
آستیگماتیسم یا Astigmatism نوع پیچیدهتری از عیوب انکساری است. معمولاً به علت نامنظمی شکل و انحنای قرنیه و گاهی نیز نامنظمی انحنای لنز که در پشت عنبیه قرار دارد، شکل میگیرد.
در بیماران آستیگمات، چشم حالت کروی بودن خود را از دست میدهد و شکلی شبیه بیضی به خود میگیرد. در این صورت بجای این که یک کانون نقطهای داشته باشد، دو کانون خطی خواهد داشت. در نتیجه تصاویر بر روی شبکیه متمرکز نمیشوند و تصاویر دور و نزدیک، هر دو تار دیده میشود.
آب مروارید چشم
آب مروارید یا Cataract یک بیماری چشمی است که معمولاً افراد سالمند را درگیر میکند. شایعترین علت بیماری کهولت سن است. که دلایل دیگری همچون ضربه به چشم و عدسی، اشعه ایکس و اشعه گامای ناشی از تلویزیونهای قدیمی، تماس طولانی مدت با نور آفتاب و... میتواند داشته باشد.
این بیماری با تار شدن عدسی چشم شروع میشود و به مرور زمان با افزایش تیرگی و کدر شدن عدسی، بینایی چشم مختل میشود. که خوشبختانه با جراحی قابل درمان است.
آب سیاه
آب سیاه یا Glaucoma زمانی اتفاق میافتد که فشار داخل کره چشم افزایش یابد.
کنترل فشار چشم بر عهده زلالیه است. زلالیه مایع شفاف با ویسکوزیته بسیار پایینی است که بین قرنیه و عدسی چشم قرار گرفته است. این مایع مواد غذایی و اکسیژن چشم را تأمین میکند و مواد دفعی را از طریق خون دفع میکند. این مایع به طور پیوسته تصفیه و تجدید میشود. حال اگر در تصفیه زلالیه مشکل ایجاد شود، فشار چشم افزایش یافته و فرد دچار آب سیاه میشود. اگر آب سیاه درمان نشود، منجر به کوری میشود.
دژنراسیون ماکولا
دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (age-related Macular Degeneration) که نتیجه آن تاری یا از دست دادن بینایی در مرکز دید میباشد. علت اصلی این بیماری که بیشتر در افراد مسن دیده میشود، آسیب ماکولا یا لکه زرد در شبکیه چشم میباشد. در این بیماری ماکولا که مسئول بینایی شفاف و واضح در چشم است، به تدریج از بین میرود. این بیماری به کوری منجر نمیشود. ولی میتواند به حدی شدید باشد که بر زندگی فرد تاثیر بگذارد. بنابراین یکی از عوامل ضعف چشم است.
با این حال، با پیشرفتهای پزشکی، بسیاری از انواع مشکلات بینایی به راحتی درمان و در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند.
سوالات رایج در مورد عیوب انکساری
در میوپی یک چشم نزدیکبین طویلتر از نرمال یا دارای قرنیه خیلی تند است، بنابراین اشعههای نور جلو شبکیه متمرکز میشوند. اجسام نزدیک واضح به نظر میرسند، اما اجسام دور تار هستند.
یک چشم دوربین (هیپروپی) از نرمال کوتاهتر است. نور از اجسام نزدیک، مثل صفحه کتاب نمیتواند به وضوح روی شبکیه متمرکز شود.
در این عیب انكساری نور پس از عبور از قرنیه و عدسی چشم در دو نقطه روی شبكیه متمركز می شود. علت آن نا منظمی در ساختار قرنیه و بیضی بودن قرنیه است.
بعد از سن ۴۰ سالگی،لنز سختتر میشود. از آنجا که لنز نمیتواند به راحتی گذشته تغییر شکل دهد،خواندن در محدوده نزدیک سختتر است. این وضع نرمال پیرچشمی نامیده میشود.
1 کامنت
لعنت به این myopia که گند زد به زندگی من