درمان عفونت چشم در اثر استفاده از لنز باید در اولین فرصت ممکن انجام بگیرد. چراکه این عارضه میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به سلامت چشم شما وارد کند. استفادۀ نامناسب و رعایت نکردن مسائل بهداشتی هنگام استفاده از لنز باعث ایجاد مشکلات عدیدهای از جمله عفونت چشمی میشود. این عفونتها ممکن است در شرایطی به نابینایی کامل ختم شود. به همین دلیل لازم است نوشته زیر را با دقت تمام مطالعه بفرمایید.
چرا لنز باعث عفونت چشمی میشود؟
ابتلای چشم به انواع عفونتها هنگامی صورت میگیرد که عواملی مانند ویروسها، میکروارگانیسمها، باکتریها و یا قارچها به قسمتی از چشم و یا محیط اطراف آن نفوذ میکنند. این عوامل بهراحتی میتوانند لنز را آلوده کرده و در زیر آن جمع شوند. راههای نفوذ عوامل ایجاد عفونت به چشم متعدد هستند. یکی از شایعترین راههای نفوذ عوامل عفونت به چشم استفاده از لنز تماسی آلوده است. بنابراین اشخاصی که به هر دلیلی از لنز استفاده میکنند باید به طور مستمر آن را ضدعفونی کنند. درضمن لنزها باید در محیط استریل نگهداری شده و استفاده از آن با رعایت کامل اصول بهداشتی انجام شود.
همنین بخوانید: نشانه های ضعیف شدن چشم چیست؟
عفونت چشمی ناشی از لنز چه علائمی دارد؟
عفونت چشمی ناشی از پوشیدن لنز عارضهای است که در آن هر بیمار علائم خاص خودش را دارد. شما باید به محض مشاهده کوچکترین حالت غیرطبیعی در چشمهای خود به بررسی مشکل پرداخته و در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید.
بخشی از علائم رایج که نشاندهندۀ عفونت چشمی ناشی از پوشیدن لنز است عبارتنداز:
- قرمزی و تورم چشم
- خارش چشم
- بروز ترشحات غیرطبیعی و بیش از اندازه به رنگ سبز یا زرد تیره از چشم
- آبریزش و یا خشکی چشم
- سوزش
- درد
- حساسیت به نور
- تاری دید و کاهش قدرت بینایی در موارد حادتر
- کدر شدن قرنیه در وضعیت اورژانسی
چه کسانی مستعد ابتلاء به عفونت چشمی هستند؟
استفاده از لنزهای چشمی تماسی میتواند خطر مبتلا شدن به انواع عفونتهای چشمی را تا چند برابر بیشتر کند. در ضمن کسانی که قبلاً به انواع بیماریهای چشمی مبتلا شدهاند، به احتمال زیاد دوباره به این عارضه مبتلا میشوند. بنابراین بعد از مبتلا شدن به عفونت چشمی لازم است، استفادۀ مجدد از لنز را به تعویق بیندازید.
درنتیجه اشخاصی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند، باید نکات بهداشتی و مراقبتی را به طور دقیق و مو به مو رعایت کنند. اجتناب از خوابیدن در حالی که لنز به چشم دارید، رعایت نکات بهداشتی حتی درباره جعبه ها وقابهای نگهداری لنز و گذاشتن و برداشتن لنز با دستهای ضدعفونیشده و تمیز از جمله این مراقبتها است.
انواع بیماریهای عفونی چشم ناشی از پوشیدن لنز و طریقه درمانشان!
در ابتدا باید بدانید گاهی عفونت بر اثر ورود ویروس به چشم بوجود میآید. این نوع عفونت بوجود آمده راحتتر و گاهی حتی بدون استفاده از داروی خاصی بهبود پیدا میکند. به طور مثال، ورم ملتحمه چشم که از اصطلاح « چشم صورتی» نیز برای نامیدن آن استفاده میشود، از این نوع است. اما انواع عفونتهای چشمی وجو دارد که به دنبال استفاده از لنزهای آلوده چشم را درگیر میکنند. در ادامه با انوع عفونتهای ناشی از پوشیدن لنز و طریقۀ درمانشان آشنا میشوید:
همچنین بخوانید: 14 روش کاربردی برای پیشگیری و درمان عفونت چشمی در خانه.
- بلفاریت و درمان آن: بلفاریت به التهاب پلک چشم اشاره دارد. این عفونت به واسطۀ خشکی چشم، ورود قارچ و یا انگل به چشم بوجود میآید. لنزی که مدام حتی در موقع خواب استفاده میشود، میتواند باعث خشکی چشم شود. در ضمن لنز آلوده نیز به راحتی میتواند همچون ابزاری برای انتقال قارچ و یا انگل به چشم عمل کند. رشد باکتری در اطراف پلک و تغذیۀ انگلهایی که به درون چشم راه پیدا کردهاند، باعث گسترش این عفونت میشنود. خوشبختانه این نوع عفونت تأثیری بر بینایی فرد ندارد؛ اما با این وجود بسیار آزاردهنده است. بلفاریت باعث کبره بستن در نواحی اطراف پلک میشود.
روش درمان بلفاریت؛ اینگونه است که بعد از معاینه و تشخیص بلفاریت توسط پزشک، درمان آغاز میشود. چشمپزشک اشک مصنوعی و یا قطرۀ استریل چشم تجویز میکند، تا التهاب و خشکی چشم را از بین ببرد. استفاده از قطرۀ آنتیبیوتیک و کمپرس گرم نیز از راههای دیگر درمان این نوع عفونت چشمیاست. کمپرس گرم باعث میشود که کبرههای بسته شده از اطراف چشم جدا شوند. درضمن در اینطور مواقع دستگاه الکترونیکی که کاربردش گرم کردن و ماساژ دادن چشم است نیز مورد استفاده قرار
میگیرد. مصرف شامپو بچه میتواند در بهبود سریعتر این نوع عفونت مفید باشد.
همچنین بخوانید: برای تقویت چشم چه بخوریم؟
- ایریتیس: ایریتیس، یوئیت یا همان ورم عنبیه هنگامی اتفاق میافتد که قسمت رنگی چشم به وسیله عفونتهای قارچی و یا باکتریایی مورد حمله قرار بگیرد. اشخاصی که از لنز استفاده میکنند باید مراقب باشند که به هیچ عنوان از لنز اشخاص دیگر استفاده نکنند. گاهی ممکن است این نوع عفونت چشمی به آسانی درمان نشده و پیامدهای بدتری مانند آب مروارید، آسیب عصبی، جدایی شبکیه و از دست دادن بینایی به دنبال داشته باشد.
روش درمان ایریتیس؛ به واسطۀ داروهای استروئیدی که رایجترینشان
«پردنیزولون» است، انجام میشود.
همچنین بخوانید: علت سوزش چشم در زمستان چیست؟
- کراتیت: کراتیت در واقع نام دیگر التهاب قرنیه است. قرنیه یعنی بخش شفاف چشم که مردمک و عنبیه را میپوشاند. منشأ کراتیت میتواند باکتری، ویروس، انگل و یا قارچ باشد. خارج نکردن لنز هنگام شنا و یا استفادۀ مداوم و بدون استراحت از لنز میتواند در ابتلاء به این عفونت مؤثرباشد.
درمان کراتیت؛ با مراجعه به پزشک و استفاده صحیح از دارویهای تجویزشده امکانپذیر است. اگر کراتیت در زمان مناسب معالجه نشود، میتواند به بینایی آسیب جدی رسانده و موجب اختلال موقت و یا حتی دائمی در قدرت دید شما شود. گاهی برای کمک به بهبودی کامل درکنار تجویز دارو از چشمبند نیز استفاده میشود. در نهایت در وضعیت خیلی وخیم پزشک ناچار به پیوند قرنیه میشود.
- اندوفتالیمیتیس: اندوفتالمیتیس عفونتی است که باعث میشود بخش سفید چشم دچار التهاب شود. این نوع عفونت باعث بوجود آمدن وضعیت اورژانسی برای شخص میشود. لنزهای تاریخ گذشته علیرغم ظاهر سالمشان میتوانند وسیلۀ حمل باکتریها و چسبیدن آنها به سطح شفاف چشم شوند.
روش درمان اندوفتالیمیتیس؛ استفاده از آنتیبیوتیک و یا داروهای ضد قارچ است. در این روش معمولاً از تزریق مستقیم دارو به چشم استفاده میکنند. در وضعیتهای وخیمتر از نوعی جراحی به نام « ویتروکتومی» برای درمان این نوع عفونت استفاده میشود.
همچنین بخوانید: فمتولیزیک چیست؟