برداشتن لنز از چشم
برداشتن لنز از چشم برای کسانی که تازه از لنز تماسی استفاده میکنند کمی سخت است . بعضی افراد میترسند که نکند چشمهایشان آسیب ببیند، دچار عفونت شود یا حتی لنز در طول درآوردن از چشم پاره شود.
اما این کار برخلاف تصورتان اصلا سخت نیست و با رعایت اصول کلی برداشتن لنز از چشم میتوانید انجامش دهید.
روشهای مختلفی برای برداشتن لنز از چشم وجود دارند. در این مطلب پروسه برداشتن لنز از چشم را به طور کامل ارائه میکنیم.
بخش اول: آمادهسازی برای برداشتن لنز از چشم
1) ظرف لنز را پاک کنید
قبل از اینکه پروسه برداشتن لنز طبی یا رنگی از چشم را شروع کنید، ظرف نگهداری لنز را تمیز و آماده سازید.
- ظرف نگهداری لنز را با آب بشویید تا مطمئن شوید، عاری از کثیفی و گرد و خاک است. برای شستن ظرف لنز، از آب آشامیدنی استفاده نکنید. اگرچه این آب تمیز و قابل آشامیدن است، ولی استریل نیست و ممکن است حاوی قارچ و میکروب باشد. در نتیجه برای چشم مضر است و ممکن است آسیب برساند. پس ظرف لنز را با محلول بشویید! نه با آب!
- ظرف لنز را با حوله تمیز و بدون پرز خشک کنید و یا اجازه دهید در هوای آزاد خشک شود. خشک شدن در هوای آزاد گزینه مناسبتری است زیرا احتمال گسترش باکتری و میکروب کمتر است.
- ظرف نگهداری لنز را باید پس از گذشت 3 ماه دور انداخت. بنابراین زمان خریداری ظرف را به خاطر بسپارید.
2) برای برداشتن لنز دستها را بشویید
قبل از برداشتن لنز از چشم یا هر کار دیگری که نیاز به تماس با چشمهاست، دستهایتان را با آب و صابون بشویید و خشک کنید. باکتریهایی که در طول روز به دستها برخورد کردهاند، میتواند باعث بروز عفونت چشم شود.
- دستهایتان را با آب آشامیدنی بشویید.
- صابون مورد استفاده باید PH خنثی داشته باشد. همچنین میتواند حاوی مقداری روغن یا عطر باشد.
- دستان خود را لمس کنید. نوک انگشتها و زیر ناخنها را با دقت بشویید.
- دستها را زیر آب به مدت 20 ثانیه به هم بمالید.
- دستها را بشویید. دقت کنید تا صابون بخوبی پاک شود. در صورتی که صابون به خوبی از دستها پاک نشود، میتواند باعث تحریک، سوزش و قرمزی چشم شود.
- در صورت امکان اجازه دهید دستها در هوای آزاد خشک شود. پاک کردن با حوله احتمال نشستن پرز بر روی دستها را بیشتر میسازد.
- برای اطمینان، از برس ناخن برای پاکسازی زیر ناخن استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: روش صحیح برداشتن لنز از چشم : نکات آموزشی برای مبتدیها
3) یک آینه تمیز انتخاب کنید
بهرین طریقه برداشتن لنز از چشم این است که چشمان خود را ببینید. برای همین منظور یک عدد آینه تهیه کنید. لنز درست در مقابل قسمت رنگی چشم شما قرار دارد. مستقیماً در آینه به چشمان خود نگاه کنید.
4) بر روی یک سطح مناسب قرار بگیرید
احتمال دارد که لنزهای تماسی به زمین بیافتند. بنابراین سعی کنید بر روی یک سطح صاف بایستید. اگر در جلوی سینک دستشویی ایستادهاید، راه تخلیه آب را ببندید. به این ترتیب در صورت افتادن لنز به داخل سینک، میتوانید آن را بردارید.
ویدئوی آموزشی نحوه صحیح برداشتن لنز از چشم
بخش دوم: آموزش برداشتن لنز از چشم
1) روش نیشگون گرفتن را امتحان کنید
اگر ناخنهای بلندی داشته باشید، دو راه برای برداشتن لنز از چشم خواهید داشت. یکی از این روشها، نیشگون گرفتن است. به این شکل که از دو انگشت برای برداشتن لنز استفاده خواهید کرد.
- برای اکثر افراد استفاده از دو انگشت اشاره آسانتر است، ولی این موضوع به تجربه شخصی فرد بستگی دارد. میتوانید امتحان کنید. با هر انگشتی که برایتان راحتتر است، لنزها را از چشم بردارید.
- تنها از لبه انگشتان برای برداشت لنز استفاده کنید. از ناخن برای خارجسازی، استفاده نکنید. چرا که هدف شما آسیب به قرنیه و یا لنزها نیست.
- به آرامی از دو طرف لنز رابه سمت مرکز چشم فشار دهید. لنز از چشم فاصله میگیرد.
- لنز را بین دو انگشت خود نگه دارید. از فشار زیاد به لنزها خودداری کنید، زیرا احتمال شکستن لنز چشم وجود دارد. همچنین لنز نباید خم شود.
- انگشتان خود را به عقب حرکت دهید تا لنز از چشم جدا شود.
2) روش غلت دادن را امتحان کنید
برای عدهای روش نیشگون گرفتن سازگار نبود و دشوار به نظر میرسید. اگر شما نیز با روش نیشگون خو نگرفتهاید، از روش غلت استفاده کنید.
- لبه انگشت خود را بر روی لنز قرار دهید. با انگشت خود لنز را به بالا و پایین (به سمت سفیدی چشم) هل دهید.
- لنز به سمت بیرون میغلتد.
3) لنز را در برابر ضربه امتحان کنید
ناخنهای بلند میتوانند لنزهای تماسی را خدشهدار کنند. بعد از برداشتن لنز از چشم و قبل از اینکه لنزها را در ظرف قرار دهید، آنها را در مقابل ضربه امتحان کنید.
- لنز را به حالت ایستاده بر روی انگشت اشاره خود قرار دهید. سپس لنز را در مقابل نور چراغ بگیرید.
- وجود هر گونه خش را بررسی کنید. لنز آسیب دیده میتواند موجب تحریک و آسیب چشم شود و در حالت حاد باعث پارگی قرنیه شود. اگر به وجود خش بر روی لنز پی بردید، آن را دور بیاندازید.
بیشتر بخوانید: ۱۲ نکته در مورد روش صحیح استفاده از لنز که باید بدانید
بخش سوم: نگهداری لنزها
1) لنز را خوب نگهداری کنید
بعد از برداشتن لنز از چشم ،باید لنزها را تا زمان استفاده دوباره، در یک ظرف مناسب نگهداری کنید.
- لنزها در حین مصرف آلوده میشوند. بنابراین نیاز به محلول لنز است. این محلولها خاصیت، ضدعفونی کنندگی دارند. محلول را به مقدار دلخواه در ظرف نگهداری لنز بریزید.
- درب ظرف را محکم ببندید و در گوشهای قرار دهید. در زمان نیاز برای استفاده دوباره، لنزها ضدعفونی شده و آماده مصرف است.
- با پزشک خود در مورد نوع لنز رنگی یا طبی صحبت کنید. لنزهای تماسی برای مدت زمانهای مختلفی برای قرارگیری در چشم تعبیه شدهاند. برخی از لنزها را میتوان در هنگام خواب نیز بر چشم داشت.
2) به نکات ایمنی توجه کنید
- اگر در هنگام برداشتن لنز از چشم نمیتوانید چشمها را باز نگه دارید. با یک انگشت پلکها را باز کنید و با دست دیگر لنز را خارج سازید.
- مراقب مالش لنز با چشم باشید. در این صورت هم لنز آسیب خواهد دید و هم چشمها تحریک میشوند.
3) به تاریخ انقضای لنز توجه کنید
لنزهای تماسی مادام العمر نیستند و تاریخ مصرف دارند. مدت عمر آنها بر اساس نوع لنز تعیین میشود. از چشمپزشک در رابطه با مدت زمان مجاز برای مصرف پرسوجو کنید.
پاسخ به سوالات در مورد برداشتن لنز از چشم
از لبه انگشتان برای برداشتن لنز استفاده کنید. از ناخن برای خارجسازی، استفاده نکنید. چرا که موجب آسیب به قرنیه می شود. خیلی آرام با دو انگشت دو طرف لنز را به سمت مرکز چشم فشار دهید. لنز از چشم فاصله میگیرد. حواستان باشد از فشار زیاد به لنزها خودداری کنید، زیرا احتمال شکستن لنز چشم وجود دارد.
بهتر است از برندهای شناختهشده استفاده کنید. زیرا موضوع سلامت چشمها در میان است. مثلا مارکهای یونیورسال، آویزور، اپتی فری گزینههای قابل اعتمادی هستند.
اغلب پزشکان توصیه میکنند هر سه ماه یک بار قاب لنز را عوض کنید.
بله حتما. در صورت استفاده از لنز تماسی ماهانه، باید قاب لنز بسیار تمیز و ضدعفونیشده و محلول لنز داشته باشید. هر بار پس از خارج کردن لنز از چشم، آن را با محلول شسته و سپس درون قاب بگذارید.