خانه اخبار ضعف بینایی چیست و آیا برای چشم خطرناک است؟

ضعف بینایی چیست و آیا برای چشم خطرناک است؟

نویسنده تیم لوناتو
سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر

ضعف بینایی

ضعف بینایی، مشکلی کاملا محرز و مسلم است. این عارضه موجب خشکی و حساسیت زیاد چشم، تاربینی، خستگی چشم و همچنین مشکلات دیگری همچون سردرد، گردن درد و کمردرد می‌شود که همگی در نتیجه استفاده از کامپیوتر یا موبایل پدیدار می‌شوند.

از آنجا که تکنولوژی در سده‌های اخیر همه زندگی انسان‌های کره زمین را در برگرفته، کاربران برای مدت زمان طولانی به نمایشگرهای دیجیتال نگاه می‌کنند. شاید حتی بتوان گفت که تقریبا همه زمان خود را به تماشای صفحه تلویزیون، کامپیوتر، موبایل یا تبلت صرف می‌کنند.

این روند در زندگی روزمره و سلامت جسمی و روحی تاثیرات منفی بسیاری دارد. از جمله می‌توان به چاقی مفرط، خشم و اضطراب زیاد اشاره کرد. اما عوارض این نگاه‌ها به همین موارد محدود نمی‌شوند و روی بینایی نیز تاثیرات منفی اثبات شده‌ای دارند.

گری هیتنگ، چشم پزشک و دبیر ارشد وب‌سایت AllAboutVision.com در این راستا گفته: « نمی‌توان به‌طور قطع گفت که نگاه‌های طولانی مدت به صفحه‌نمایش‌ وسایل دیجیتال، تاثیر سوء روی بینایی دارد یا خیر! اما به طور حتم می‌توان اذعان داشت که این کار به چشم فشار می‌آورد و موجب خستگی و ضعف بینایی می‌شود.»

احتمال اینکه خود شما هم این دردها را تجربه کرده باشید بسیار زیاد و شاید به خوبی درک کنید در چه مورد صحبت می‌کنیم.

بر اساس گزارشات سال 2015 کمیته بینایی ایالت متحده آمریکا، حدود 61 درصد از آمریکایی‌ها پس از استفاده طولانی از کامپیوتر و وسایل الکترونیک، دچار تنبلی چشم و سندرم بینایی می‌شوند. به این معنی که از هر سه نفر، دو نفر به عارضه ضعف بینایی مبتلا هستند. حالا اینکه این مساله در طولانی مدت چه آسیب‌هایی به چشم می‌رساند در ادامه صحبت خواهیم کرد، اما میان بیشتر مردم و کاربران وسایل دیجیتال عمومیت دارد.

خرید لنز طبی از فروشگاه آنلاین عینک و لنز لوناتو

سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر

ضعف بینایی در طولانی مدت چه آسیب‌هایی بدنبال دارد؟

به این دلیل که دستگاه‌های دیجیتال از خود نور HEV (که نور آبی نیز نامیده می‌شود) متصاعد می‌کنند، نگاه‌های طولانی‌مدت به صفحه نمایش موبایل و تبلت می‌تواند موجب آسیب جدی و دایمی به چشم بشود. نور HEV، بخشی از نور قابل مشاهده توسط چشم است که شامل نورها و امواج نوری کوتاه نیز هست که همه آنها به بافت‌های زنده بدن آسیب می‌رسانند.

دکتر هیتینگ در این رابطه گفته: «بسیاری از متخصصان بیماری‌های چشم به تاثیرات منفی نورهای پرانرژی که قابل مشاهده هستند (HEV) واقف هستند و در درمان‌های خود آن را لحاظ می‌کنند. در مطالعات علمی انجام شده روی بینایی حیوانات، مشخص شده نورهای HEV بافت‌های سالم شبکیه چشم را از بین می‌برند و در طولانی مدت موجب از بین رفتن سیستم مولکولی شبکیه چشم می‌شوند. ادامه این روند حتی می‌تواند در بزرگسالی موجب نابینایی نیز بشود.»

نورهای آبی (HEV) از خورشید و لامپ‌های ال‌ای‌دی نیز منتشر می‌شوند، اما هیچ‌کدام از ما برای ساعات طولانی به آنها چشم نمی‌دوزیم و مستقیم به آنها نگاه نمی‌کنیم.

نورهایی که از صفحه‌ نمایش وسایل الکترونیک متصاعد می‌شوند، نورهای مضر و خطرناک HEV دارند و موجب خستگی چشم می‌شوند.

آیا قدیمی‌ها درست می‌گفتند: «نزدیک تلویزیون نشستن موجب ضعف بینایی می‌شود؟»

احتمالا همه ما در کودکی این جمله را زیاد شنیده‌ایم که: «اینقدر نزدیک تلویزیون نشین!». پدرها و مادرها همیشه این جمله را تکرار می‌کردند و اصولا هم گوش هیچ کودکی به این حرف‌ها بدهکار نبود و کار خودش را می‌کرد.

اما لازم است بگوییم که این جمله کاملا پایه و اساس علمی دارد. نورهایی که از صفحه‌ نمایش وسایل الکترونیک متصاعد می‌شوند، نورهای مضر و خطرناک HEV دارند و موجب خستگی چشم می‌شوند.

دکتر هیتینگ در این رابطه نیز بیان داشته: «میزان نور HEV  که هر فرد دریافت می‌کند به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد از جمله می‌توان به تکنولوژی نمایشگر، اندازه نمایشگر، نور صفحه نمایش و فاصله‌ کاربر از نمایشگر و طول مدت استفاده اشاره کرد. با اینکه گوشی‌های هوشمند نمایشگرهای کوچکی دارند، اما بیشتر از صفحه تلویزیون نور HEV  منتشر می‌کنند و در نتیجه، بیشتر به چشم کاربر آسیب می‌رسانند.»

بخشی از مشکل این است که کاربر هنگام استفاده از این دستگاه‌ها، پلک خود را بازتر می‌کند و کمتر پلک می‌زند. بعلاوه، تمرکز و خیره نگاه کردن به نمایشگر برای مدت طولانی از یک فاصله واحد، موجب خستگی چشم می‌شود که نشانه سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر و ضعف بینایی است.

سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر
بسیاری از مردم جهان به دلیل استفاده طولانی‌مدت از وسایل الکترونیک و نگاه کردم به صفحه نمایش موبایل یا کامپیوتر دچار خشکی و خستگی چشم می‌شوند که نشانه‌های سندرم بینایی است.

چقدر از زمان خود را پای نمایشگر می‌گذرانید؟

بر اساس گزارش سال 2014 میلادی Mary Meeker، نسل میانه آمریکایی (16 تا 44 سال) حدود 444 دقیقه یا 7.4 ساعت از روز خود را به نگاه کردن به صفحه نمایش‌های طولانی سپری می‌کنند؛ حدود 147 دقیقه تلویزیون، 103 دقیقه کامپیوتر، 151 دقیقه موبایل و 43 دقیقه تبلت.

بر اساس آمار رسمی، کاربران بیشتر از اینکه در طول شبانه‌روز بخوابند، زمان خود را به نگاه کردن به نمایشگر سپری می‌کنند. میانگین خواب آمریکایی‌ها (بین سن 25 تا 54 سال) حدود 7/7 ساعت است.

خیلی از مردم شغلشان به‌گونه‌ای است که باید دایم پای کامپیوتر باشند و همین مساله موجب می‌شود تا بیشتر از راه رفتن، غذاخوردن و کارهای ساده زندگی، وقت خود را پشت کامپیوتر بگذراند.

بر اساس گزارش کمیته بینایی‌سنجی، یک‌سوم بزرگسالان بیش از 9 ساعت از روز را مشغول استفاده از وسایل دیجیتال هستند اما نوع استفاده آن در سنین مختلف با هم فرق دارد.

آمار جمعیتی که بیش از 9 ساعت از وسایل دیجیتال استفاده می‌کنند به شرح زیر است:

  • 26 درصد Baby Boomerها: متولدین سال 1946 و 1964 میلادی
  • 32 درصد Gen Xerها: متولدین سال 1965 و 1980 میلادی
  • 32 درصد Millennialها: متولدین سال 1981 و 1996 میلادی

با این آمار خیلی جای تعجب ندارد که عارضه سستی چشم در حال افزایش باشد!

افزایش آمار استفاده از وسایل دیجیتال، گرایشات کاربران را تغییر داده است و موجب افزایش نزدیک‌بینی در آنها شده است.

این وضعیت در سراسر جهان در وضعیت بحرانی قرار دارد. گزارش موسسه ملی چشم نشان می‌دهد 34 میلیون آمریکایی از اختلال نزدیک‌بینی رنج می‌برند و اگر این روند به همین منوال ادامه داشته باشد این رقم به 40 میلیون نفر در سال 2030 میلادی خواهد رسید.

خرید لنز رنگی از فروشگاه آنلاین عینک و لنز لوناتو

چگونه می‌توان از ابتلا به اختلال آسیب چشمی ناشی از کار با کامپیوتر پیشگیری کرد؟

احتمال نابینا شدن در نتیجه نگاه کردن‌های طولانی به صفحه نمایش به همان اندازه‌ای است که شاید فقط یک اثر منفی موقتی داشته باشد، اما این را بدانید که این امر موجب سستی چشم و ضعف بینایی می‌شود. برای پیشگیری از این اختلال دکتر هیتینگ چند توصیه مهم دارد:

  1. فاصله خود را از نمایشگر زیاد کنید (به اندازه طول بازو) و تا حد امکان به نمایشگر نزدیک نشوید.
  2. هنگام استفاده از موبایل هم تا حد امکان آن را در فاصله دورتر از چشم نگه دارید. فونت گوشی را بزرگ کنید تا مجبور نشوید برای خوانایی متن آن را به چشم خود نزدیک کنید.
  3. هر 20 دقیقه یکبار، 20 ثانیه به چشمان خود استراحت دهید و به فاصله دور نگاه کنید؛ به فاصله ای حدود 6 متر (20 فوت). این قانون به نام 20-20-20 در میان چشم‌پزشک‌ها شناخته می‌شود و موجب آرامش بیشتر ماهیچه‌های فوکوس چشم، آرامش ماهیچه‌هایی که موجب همگرایی چشم‌ها می‌شود.
  4. آزمایش چشم بدهید. حتی کوچک‌ترین بیماری‌های چشمی می‌تواند به افزایش ریسک ابتلا به سستی چشم دیجیتال منجر شود. از چشم‌پزشک یا بینایی‌سنج بخواهید تا بهترین نوع عینک برای این منظور را به شما معرفی کند. شاید بد نباشد از عینک‌های مخصوص کامپیوتر استفاده کنید تا اشعه کمتری به چشمان شما برسد.
  5. عینک‌هایی که مانع از عبور نورهای آبی می‌شوند، گزینه‌های خوبی برای استفاده از کامپیوتر هستند.
  6. مطمئن شوید که عینک شما لنز ضدبازتاب و پوشش AR داشته باشد. حذف بازتاب نور از لنزها می‌تواند موجب افزایش زاویه دید و کاهش سستی چشم شود.
  7. بیرون بروید و بازی کنید.

سوالات رایج در مورد ضعف بینایی

آیا سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر دائمی است؟

سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر هیچ اثر بلند مدتی به جا نمی‌گذارد و معمولا موقتی است.

ضعف بینایی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک متخصص چشم می‌تواند با معاینه‌ی چشم‌های‌تان تشخیص دهد دچار ضعف بینایی هستید. ضمنا پزشک‌تان ممکن است سوال‌هایی در مورد علائمی که دارید و هر روز چقدر مقابل کامپیوتر می‌نشینید بپرسد تا تشخیص دقیق را بدهد. بعد از تشخیص ضعف بینایی و سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر، پزشک از شما می‌خواهد تغییراتی ساده‌ای در شیوه‌ی کار کردن‌تان با کامپیوتر ایجاد کنید.

سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر چگونه درمان می‌شود؟

بعد از اینکه تشخیص داده شد دچار سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر هستید، حتما باید برای چکاپ‌های منظم به چشم پزشک مراجعه کنید تا بینایی‌تان بیشتر از این آسیب نبیند. تجویز پزشک‌تان ممکن است عینک یا لنز‌های تماسی بسته به نیازتان باشد. احتمالا عینکی برای هنگام کار با کامپیوتر نیز برای‌تان تجویز می‌شود. همچنین ممکن است لنز بیفوکال یا تینت دار (قدری رنگ شفاف در داخل ماده آن قرار داده شده باشد) برای شما تجویز شود.

چقدر طول می‌کشد تا سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر برطرف شود؟

سندرم بینایی ناشی از کامپیوتر یک عارضه‌ی موقتی است که ممکن است از چند دقیقه تا چند روز طول بکشد. اگر یه علائم‌تان توجه نکنید و درمان را شروع نکنید، می‌تواند سبب آسیب‌های بیشتری به چشم‌های‌تان بشود.

Related Articles

کامنت بگذارید