افتادگی پلک
افتادگی پلک (پتوز) شرایطی است که طی آن پلک بالا، پایینتر از میزان نرمال قرار میگیرد.
در موارد حاد، افتادگی پلک میتواند به حدی باشد که باعث بسته شدن کامل چشم شده و مانع از دیدن شود.
افتادگیپلک میتواند در یک یا هر دو چشم، به طور مادرزادی یا به تدریج در گذر زمان ایجاد شود. در بعضی موارد، افتادگی پلک بدون تأثیر بر بینایی یا سلامتی، فقط از جنبه ظاهری بر فرد اثر میگذارد.
اما در مواردی هم میتواند نشانه هشدار دهندهای از وجود شرایطی باشد که عملکرد ماهیچهها، اعصاب، مغز و حفره چشم را مختل کرده است. احتمال وقوع این علائم اغلب زمانی بیشتر است که افتادگی پلک طی چند ساعت یا چند روز ایجاد شود. اما مهمترین دلایل افتادگی پلک عبارتند از:
مادرزادی
این حالت عمدتاً ناشی از اختلال مادرزادی در عضلات بالابرنده پلک است. در ۷۰ درصد موارد تنها یک چشم درگیر این عارضه شده و اگر باعث اختلال در بینایی شود معمولاً در همان ابتدای تولد با عمل جراحی اصلاح میشود تا اختلالی در فرآیند رشد بینایی نوزاد ایجاد نکند.
خرید عینک طبی از فروشگاه آنلاین عینک و لنز لوناتو
آپنیوتروپیک
با افزایش سن، در اثر نیروی جاذبه به تدریج تاندونها و بافتهای نگه دارنده پلک کشیده شده و باعث این نوع از افتادگی پلک میشود. اگرچه این افتادگی پلک ممکن است در هر دو چشم رخ دهد اما معمولاً در یک چشم شدیدتر است.
ضعف عضلانی
یکی از اولین علائم سستی و ضعف عضلات، افتادگی پلک(پتوز) است. این اختلال ارتباط بین عصب و ماهیچه را مختل میکند. این اختلال به تدریج ممکن است به عضلات صورت، بازو، پاها و سایر نقاط بدن منتقل شود.
بیماریهای عضلانی
افتادگی پلک میتواند ناشی از نوعی بیماری ارثی عضلانی به نام دیستروفی عضلانی باشد که بر روی حرکات چشم و حتی عمل بلعیدن نیز اثر میگذارد.
مشکلات عصبی
از آنجا که عضلات چشم بوسیله اعصاب مغز کنترل میشوند لذا هر اتفاقی که به مغز یا اعصاب جمجمه آسیب بزند میتواند باعث افتادگی پلکها شود. سکته مغزی، تومور مغزی، تورم رگهای خونی در مغز و تخریب اعصاب به علت دیابت از جمله این شرایط هستند.
خرید عینک آفتابی از فروشگاه آنلاین عینک و لنز لوناتو
مشکلات حفره چشم
گاهاً افتادگی پلکها ممکن است به علت عفونت، تومور در پلک، تومور در حفره چشم یا ضربه به چشم ایجاد شود.
در صورتی که افتادگی پلک باعث اختلال در بینایی شود معمولاً از جراحی پلاستیک استفاده میشود. بلفاروپلاستی نوعی جراحی پلک است که با اهداف درمانی یا زیبایی انجام میشود.
مشکلات ناشی از پتوز در کودکان
شایعترین اختلال ناشی از پتوز دوران کودکی، آمبلیوپی (تنبلی چشم) میباشد. به دو علت پتوز میتواند ایجاد تنبلی چشم کند:
- انسداد مسیر بینایی در موارد پتوز شدید
- ایجاد آستیگماتیسم و تاری دید ناشی از آن
بعلاوه پتوز ممکن است در صورت وجود انحراف چشم آن را مخفی کند و این مورد نیز میتواند منجر به تنبلی چشم شود.
درمان افتادگی پلک با جراحی
گاهی اوقات مشکلات پف کردگی و یا چسبندگی پوست به پلک ها برای افراد پیش می آید که همین موضوع یکی از دلایل اصلی جراحی پلک ها برای حذف و رفع چسبندگی پوست پلک ها است و پس از جراحی پلک، صورت فرد ظاهری جوان تر و زیباتر به خود می گیرد. به همین منظور جراحی پلک می تواند گزینه خوبی برای رفع این مشکلات باشد.
سوالات رایج در مورد پتوز
جراحی پلک بالا اجازه می دهد تا جراح، پوست اضافی و بافت چربی را حذف کند و همین موضوع باعث صاف شدن پلک و مشخص شدن بیشتر چشم ها می شود.
فرد مبتلا به افتادگی پلکی اگر دچار تاری دید باشد مدام مجبور میشود چشمان خود را جمع کند و به عضلات کناری چشم خود فشار بیاورد که این کار علاوه بر آسیب زدن به عضلات چشم منجر به چروک شدن پوست دور چشم میشود
همچنین فردی که بر اثر انسداد مسیر بینایی باید سر خود را به عقب ببرد و با این کار به مرور دچار کشیدگی عضلات گردنی میشود.
ورزش های چشمی به برطرف کردن پف چشم که میتواند باعث سنگینی پلک و فشار به عضلات پلک میشود کمک میکند.
منبع: دکتر محمد میر محمد صادقی
1 کامنت
سلام
من حدودا 30 سالمه
اخیرا حس میکنم که دچار افتادگی پلک شدم
از طریق دوستام، یه سری مقاله دربارهی عمل بلفاروپلاستی در این سایتی که پایین میذارم خوندم،
الان با خوندن مطالب سایت شما مطمئن نیستم که عمل کنم و یا از همین عینکها استفاده کنم،
میترسم افتادگی پلکم بیشتر بشه،
ممنون میشم راهنمایی کنید.
https://rightmedicalchoices.com/